אני אוהבת לכתוב לכם ההורים, על שאלות שחוזרות על עצמן, על סיפורי מקרה שחוזרים על עצמם, למה אני אוהבת?
כי אם זה חוזר על עצמו, כנראה שזה חוזר על עצמו בהרבה בתים, הרבה הורים עושים ומנסים את אותם הדברים ושואלים את עצמכם את אותם השאלות, ואני כאן כדי לעשות לכם סדר.
הנושא שאני כותבת לכם עליו היום הוא מים במהלך הלילה, כאשר תינוק/ ילד מתעורר למים במהלך הלילה איך אנחנו ההורים צריכים להגיב לסיטואציה הזאת?
ראשית אכתוב לכם, כי מים זאת מילה שיכולה לייצר אצלנו ההורים מחשבה שהילד ממש צמא ואם ניתן לו לשתות הוא באמת ישתה ואולי גם יסיים בקבוק מים שלם ונחשוב לעצמנו: "כמה שהוא היה צמא".
אך השאלה שנשאלת היא האם הוא ילך לישון אחרי המים? אני לא בטוחה.
מים זהו דבר מקביל לכך שנגיד לילד שלנו שעכשיו הוא הולך לישון והוא יתחיל לבכות שהוא מאוד רעב, שיש לו פיפי/קקי או רק עוד סיפור אחד ודי, רק עוד פרק אחד בסדרה ודי, האם הדי הזה מגיע לאחר שהילד שלכם מבקש את מה שהוא "רוצה"?
ובכל זאת אתמקד במים, כי לשם כך כתיבת פוסט זה.
רוב המקרים בהם הורים מתחילים עם מים במהלך הלילה הם כאשר התינוק שלהם מתעורר וזהו לא זמן אוכל, כלומר זמן בקבוק או הנקה ואז מנסים להביא מים ורואים מה התוצאה של זה.
יהיו עוד מקרים באים הורים מתארים לי שהם "רק טובלים את המוצץ במים" ואז נותנים לתינוק וזה מרגיע אותו, ואני שואלת כמה פעמים בלילה הורה יכול להתעורר בשביל הפעולה הזאת?
ובמקרים של התינוקות היותר בוגרים בהם ההורים חושבים שהתינוק מוכן לגמילה מאוכל (בקבוק/ הנקה) במהלך הלילה הם מחליפים לו את הבקבוק חלב בבקבוק מים ולמעשה ככה גומלים אותו מאוכל במהלך הלילה ואני שואלת מה עשינו בזה?
התוצאה היא החלפת תלות בתלות אחרת או הפסקת אוכל לתינוק שכן זקוק עדין לאוכל בלילה (עד גיל שנה יתכן).
בואו נעשה קצת סדר:
- בראש ובראשונה לאחר שלמדתי רבות על שנת תינוקות וילדים ואני מדריכה עשרות הורים בחודש ומרצה על שינה כבר כמה שנים, אני מאמינה בלב שלם שתינוקות וילדים במהלך הלילה זקוקים לשינה בלבד.
אני מאמינה כי יש לייצר לתינוק / ילד סביבת שינה מושלמת רגע לפני הכניסה לשינה ולוודא כי התינוק שלכם נקי ונעים לו, לבוש כמו שצריך, טמפרטורה בחדר תואמת וטובה עבורו והוא שבע ושתה כמו שצריך וכעת כאשר ההורה בטוח שכל התנאים שלו סופקו לו כל מה שהוא צריך זה לישון את השעות שלו בהתאם לגיל שלו וללא הפרעות במהלך הלילה של התעוררויות למים. - כאשר הורה יודע בוודאות שהתינוק שלו מתעורר במהלך הלילה לבקבוק/ ציצי ולא לצורך אוכל אלא מתעורר כתלות שרק דרך קבלת התלות הזאת הוא יחזור לישון, בהחלט כדאי לשקול גמילה מאוכל במהלך הלילה (אם התינוק מעל גיל שנה או שהראה להורה שיכול לישון לילות רצופים בעבר), אך גמילה צריכה להיות בהתאם לתנאים נוחים עבור התינוק שלכם ובצורה המתאימה לכך.
להכיל את התינוק שלכם, את הקושי שלו להיפרד מתלות שקיבע לעצמו ולא להחליף תלות בתלות אחרת כמו מים.
למעשה אנחנו לא מלמדים בצורה הזאת כלום, אנחנו מרמים את התינוק שלנו וזה לא פייר שזה יעשה בדרך כזאת. - מים במהלך הלילה כאשר התינוק שלכם הוא תינוק, זה עוד נראה לכם "בסדר", אך מה יהיה כאשר התינוק יהיה כבר ילד ועדין יהיה תלוי בהתעוררות לצורך מים כי ככה רגיל ואתם כבר רוצים לגמול אותו מחיתולים כי הוא מוכן לכך.
במצב כזה אתם תמצאו את עצמכם מתרוצצים חצי לילה בין השירותים לחדר השינה של הילד שלכם ולרוב הילד יכול לחבב את העניין של היציאה מהחדר במהלך הלילה ולבקש לצאת כל רגע ורגע וככה בעצם תצרו לעצמכם לופ שיהיה קשה לצאת ממנו.
לכן, אני בעד שינה רצופה, טובה ובריאה עבור התינוקות והילדים, לשינה יש חשיבות רבה של התפתחות וגדילה וחבל לקטוע שעות שינה רצופות.
ומה אם בכל זאת אתם מרגישים כהורים שהילד שלכם צמא וזקוק למים במהלך הלילה?
תעשו זאת בדרך בה אתם מלמדים את התינוק שלכם שיש לידו בקבוק מלא במים בצד המיטה, והוא יכול לקחת בעצמו כאשר יתעורר וירצה בכך.
וככה למעשה זה מונע מכם התעוררות שיכולה גם להעיר את התינוק שלכם כי הוא רואה אתכם וחשב שהגיע הזמן לפתוח את הבוקר באמצע הלילה.
עם ילדים בוגרים יותר, זה קל יותר כי הם כבר יכולים לדבר ולתקשר ולמעשה אתם מלמדים אותם שיש להם בקבוק ליד המיטה וכאשר הם מתעוררים צמאים הם יכולים לקום ולקחת את הבקבוק מים ולחזור לישון, בדיוק כמו מבוגר שכיום זקוק למים באמצע הלילה.
רק זכרו שאם אין הנחיה מרופא שהילד זקוק לכך, אז לא בטוח שיש באמת סיבה ובלילה עדיף פשוט לישון.
ואתם ההורים אם אתם מרגישים אחרת,
אז תפעלו לפי מה שאתם מרגישים כהורים, אתם יודעים מה הכי נכון לילד שלכם.
לא ללכת נגד האינטואיציה שלכם אף פעם, כי הורה יודע טוב מכולם עבור הילד שלו.
אם יש לכם שאלות בנושא אני מזמינה אתכם לכתוב לי בתגובות לפוסט זה ואשיב לכם בשמחה.
שלכם
מאיה פולק, יועצת שינה ומדריכת הורים מוסמכת.
בלוגרית הורות ומאמינה בלב שלם כי לכל אמא ואבא לילדים מגיע לשתות,
את הנס קפה שלהם בנחת, והכי חשוב שלא יהיה נס קפה קר.